Jump to main content

Cz | En | De | Ru | Pl | Bg | Ro | Es | Fr | Sk | Hu | Sr

Filamos – tehnică pentru construcţii şi industria minieră

 
Maşina de torcretare SSB 02.1 DUO Pompe de injecţie şi pompe de tencuit C 50 STANDARD Pompe de injecţie şi pompe de tencuit CM 20 COM-F

Maşini de injectat betonul (maşini de torcretare) – SSB 14 / SSB 24

Domeniul de utilizare

Maşinile de injectat betonul „SSB 14 şi SSB 24“ (maşini de torcretare) sunt destinate injectării betonului şi a amestecurilor de beton refractar pe aşa-zisa cale uscată, în cadrul căreia umectarea amestecului transportat se produce de-abia în clipa aplicării lui. Principalul avantaj al acestei tehnologii de aplicare a betonului îl reprezintă viteza mare de curgere a materialului din duză (de până la 30 m/s), care înlesneşte perfecta îngroşare a amestecului de beton şi deci o rezistenţă ridicată a betonului aplicat. Un alt avantaj important îl constituie distanţa mare de transport, care permite aplicarea amestecului de beton în locuri greu accesibile (orizontal până la 300 de m şi vertical până la 100 de m).

Sunteţi cointeresaţi de oferta de maşini vă recomandăm să îndepliniţi formularul de comandă.

Maşinile de torcretare a betonului „SSB 14 şi SSB 24“ se folosesc în primul rând la consolidarea suprafeţelor în cadrul construcţiilor de inginerie şi la construcţia lucrărilor hidraulice, la armarea bolţilor de tuneluri şi de colectoare în construcţiile subterane, la efectuarea asanării construcţiilor de beton. Un alt domeniu important al utilizării lor îl constituie aplicarea materialelor refractare în industria metalurgică şi chimică. Maşinile de torcretare mai pot fi folosite şi la transportul materialelor pulverulente în fabricile de sticlă şi uzinele siderurgice.

Modele fabricate

Maşinile de injectat betonul SSB 14 şi SSB 24 sunt fabricate în 5 modele de bază, care se deosebesc între ele prin felul acţionării şi posibilitatea de reglare a puterii.

Seria SSB 14

Maşina de injectat betonul SSB 14 atinge teoretic o putere de 0,5 – 3 m3/h şi este destinată efectuării lucrărilor de torcretare de amploare mai mică, cum sunt de exemplu asanarea şi repararea construcţiilor de beton, etanşeizarea, rostuirea, injecţii de consolidare, reparaţia căptuşelilor furnalelor, cazanelor şi bateriilor de cocsificare.

Model Tipul de acţionare Reglarea puterii
STANDARD motor electric cu rotaţii simple continuă-curea de variator
DUO motor electric cu rotaţii duble două poziţii de randament-comutator
COM-F motor electric cu rotaţii simple continuă – schimbător de frecvenţă
COM-V motor electric cu rotaţii simple continuă – variator
COM-A motor cu aer comprimat continuă

Seria SSB 24

Maşina de torcretare SSB 24 reprezintă o variantă mai puternică şi atinge teoretic o putere de 4 – 6 m3/h. Este folosită la efectuarea lucrărilor de torcretare de amploare mai mare, mai ales la fundaţia construcţiilor, la executarea de galerii, colectoare şi tuneluri. Datorită puterii mai mari, ea mai poate fi folosită şi la transportul materialelor pulverulente şi uscate.

Model Tipul de acţionare Reglarea puterii
STANDARD motor electric cu rotaţii simple o singură poziţie de randament
DUO motor electric cu rotaţii duble două poziţii de randament-comutator
COM-F motor electric cu rotaţii simple continuă – schimbător de frecvenţă
COM-V motor electric cu rotaţii simple continuă – variator
COM-A motor cu aer comprimat continuă

Principiul de funcţionare

Maşina de injectat betonul SSB lucrează pe principiul transportului pneumatic. Amestecul uscat (umiditatea naturală a amestecului transportat poate fi de max. 7%) destinat aplicării sau transportului se răstoarnă în gura de alimentare a maşinii şi completează continuu buzunarul tamburului unilateral de dozare, aflat sub gura de alimentare. Pentru un transport mai uşor a amestecului la tamburul de dozare, maşina este dotată cu un vibrator şi cu o instalaţie de epurare. Prin mişcarea de rotaţie a tamburului de dozare, amestecul este deplasat spre dispozitivul de suflare, de unde curentul de aer comprimat îl suflă în furtunurile de transport. La capătul lor este montată duza de injecţie, în care este adusă în acelaşi timp şi apa de amestec şi aici se produce umectarea amestecului transportat. Umiditatea necesară a amestecului aplicat este reglată cu ajutorul unui robinet de aducţie.

Acţionarea tamburului de dozare este soluţionată în mod alternativ cu motor electric sau cu motor cu aer comprimat.

Puterea maşinii este reglată:

 • prin comutarea rotaţiilor la comutator (SSB 14 DUO, SSB 24 DUO)
 • în mod mecanic, cu cureaua variatorului (SSB 14 STANDARD)
 • prin intermediul rotiţei de reglare a variatorului (SSB 14 COM-V, SSB 24 COM-V)
 • prin dirijarea de la distanţă a schimbătorului de frecvenţă (SSB 14 COM-F, SSB 24 COM-F)
 • cu ajutorul robinetului care dirijează motorul cu aer comprimat (SSB 14 COM-A, SSB 24 COM-A)

Maşinile de torcretare a betonului acţionate de un motor electric sunt destinate doar lucrărilor în mediu fără pericol de explozie a metanului. Pentru lucrările în mediu cu pericol de explozie a metanului este nevoie să se folosească maşina de injectat beton în execuţia cu motor cu aer comprimat.

Maşina poate fi umplută atât manual, cât şi cu ajutorul unor mecanisme speciale (de ex. transportor cu bandă, siloz). Pentru a simplifica manipularea în cazul folosirii amestecurilor ambalate în saci, gura de alimentare a maşinii este prevăzută cu o alonjă cu sită şi ferăstrău pentru tăierea sacilor.

La modelul de bază, maşina este dotată în mod standard cu un tecalemit de ungere manuală, cu ajutorul căruia sunt unse suprafeţele de frecare ale plăcii de etanşeizare şi ale tamburului de dozare, ceea ce duce la prelungirea fiabilităţii acestor piese. In mod alternativ, fiecare maşină de injectat betonul poate fi dotată cu ungere centralizată, care execută ungerea locurilor delimitate cu o cantitate precisă de unsoare şi în mod periodic, eliminând astfel posibilitatea de apariţie a defecţiunilor provocate de factorul uman.

Date tehnice

Parametru SSB 14 SSB 24
Debit *) [m3/h] 0,5-3 4-6
Consum de aer la o distanţă de transport de 40 m **) [m3/min] 2-5 6-8
Presiune aer [Mpa] 0,5-0,6 0,5-0,6
Putere motor electric [kW] 1,5; 1,35/1,87 2,2; 1,87/2,6
Cuplare la reţeaua electrică 3× PEN 400 V 3× PEN 400 V
Diametru furtune de transport [mm] DN = 25,32,40,50 DN = 50
Granulaţia materialului transportat max. 16 mm pentru DN 40,50
max. 8 mm pentru DN 25,32
max. 16 mm
Distanţă de transport orizontal [m] max. 300 max. 300
Distanţă de transport vertical [m] max. 100 max. 100
Parametru SSB 14 SSB 24
Lungime [mm] 1000 1010
Lăţime [mm] 780 780
Inălţime [mm] 980 980
Greutate (fără accesorii) [kg] 300 350

*) Este vorba despre valori teoretice. Debitul real depinde de compoziţia amestecului transportat, de puterea sursei de aer comprimat, de distanţa de transport şi de diametrul furtunurilor de transport.

**) Datele despre consumul de aer sunt doar valori aproximative şi depind de puterea momentană a maşinii, de distanţa de transport şi de diametrul furtunurilor de transport.

Avantaje

 • manipulare facilă în timpul lucrului datorită greutăţii scăzute a maşinii
 • reglare continuă a puterii (model STANDARD şi COM)
 • transmisie cu curea, care împiedică deteriorarea acţionării în cazul opririi bruşte a maşinii
 • comandă de la distanţă, care înlesneşte reglarea puterii la duză de către personalul de deservire (model COM-F)
 • încheiere rapidă şi simplă a funcţionării, fără curăţare dificilă a maşinii
 • posibilitate de transport a betonului la distance mari şi locuri greu accesibile (orizontal până la 300 de m, vertical până la 100 de m)
 • fiabilitate îndelungată a pieselor de uzură (garnituri şi plăcuţe de frecare) datorită utilizării ungerii centralizate
 • cheltuieli de funcţionare scăzute

Certificare

Toate tipurile de modele de maşini pentru injecţia betonului sunt în conformitate cu normele europene în vigoare.

Utilaje complementare

Galerie foto